Кога да изпратим детето на училище? Ясно е, че когато

...
 Кога да изпратим детето на училище? Ясно е, че когато
Коментари Харесай

Тези 7 признака показват, че детето е готово за първи клас

 Кога да изпратим детето на учебно заведение? Ясно е, че когато навърши 7 години. Или пък 6? Психологът Анна Бикова показва 7 признака, които демонстрират, че детето е говото (или не) да стартира учебно заведение:

 Важно е това да не става по-рано от момента, когато детето ще е психически готово за образование! Имаше интервал, в който се смяташе, че в случай че детето може да чете и написа, то е готово за учебно заведение. Не е несъмнено. Детето може да не умее да чете и написа, само че психически да е готово за учебно заведение. Но е допустимо да бъде и противоположното: може да написа, може да чете, само че все пак въобще не е готово за учебно заведение.

Мотивация за учене

Детето е готово за учебно заведение, в случай че има устойчива мотивация за учене. Харесва му да научава нови неща. Разбира значимостта и нуждата от учението.

Оценява високо статута на ученика. Делово разсъждава каква чанта му би трябвало, на драго сърце избира канцеларските артикули за учебно заведение.

Умее да извършва задания по пример

Детето е готово за учебно заведение, в случай че умее да извършва задания по пример, може вярно да придвижи в тетрадката си най-простата графична украса, свободно се ориентира в пространството на листа (горе – долу, дясно - ляво).

То употребява решително ножиците и молива, не се уморява да написа в продължение на 10 минути.

Умее да открива приликите и разликите сред другите предмети. Умее да прави елементарни логичен връзки сред предметите и явленията. Може да сплотява предметите в групи на основата на общи признаци. Способно е да запомня информация и да я преразказва.

Умее да поддържа връзка с връстници

Детето е готово за учебно заведение, в случай че умее да поддържа връзка с връстниците си, да открива другарски връзки с тях, да се подчинява на признатото държание в детските групи. То схваща, че има други, по тази причина може умерено да дочака реда си за препитване.

Умее да слуша съучениците си. Реагира съответно на триумфа или неуспеха на друго дете. Може да разбере гледната точка на другия, да огледа себе си и постъпките си в профил.

Притежава избрани привички за автономия

Детето е готово за учебно заведение, в случай че има избрани привички за автономия. Може бързо да се преобуе и да се преоблече във физкултурния салон. Може бързо да хапне и да си върне чинията.

Може независимо да отиде до тоалетната и наложително да си измие ръцете по-късно. Когато се готви за часа, акуратно да подреди учебника и тетрадките си на чина. Това са дреболии, само че от това, до каква степен бързо и качествено се оправя с тях детето, зависи отношението на учителя и съучениците му към него.

Може да разграничи значимото от неважното в една задача

Детето е готово за учебно заведение, в случай че може да разграничи значимото от неважното в една задача. В задачата за майката, която имала пет ябълки и раздала три от тях, е значим броят, а не цветът на ябълките.

За възрастните това е явно, само че децата могат да мислят друго. Работим с първолаци, изпълняваме задача в тетрадките по информатика. Решавахме логическа задача, където посредством разсъждения трябваше от изискването да се разбере кой предмет в какъв цвят да се оцвети. Обувките – в червен. Роклята – в зелен. Вероника оцветява всичко в зелено.

" Защо? " – запитвам. " Защото алените обувки не си подхождат със зеленото палто! " Отговорът е логически, само че изискването е подценено: това, че би трябвало да се подбере комплект, момиченцето си е измислило единствено.

Това не е ексцентрично решение, както може да ви се стори. Това е недоумение на образователната задача.

Регулира държанието си

Детето е готово за учебно заведение, в случай че е в положение да контролира държанието си. Ако е в положение да седи четиресет минути на едно място. Не да скача от мястото си без разрешението на възрастния, не да излиза от класната стая, в случай че е недоволно от нещо.

В моя клас имаше едно момче, Ваня. Ваня бягаше. Обиждаше се и бягаше. Защото съм изпитала не него, а друго дете. Защото съм му направила забележка.

Да, има деца, които на " съвсем седем " имат нужната саморегулация на държанието. Но би трябвало да се ориентираме не по тях, не по статистическото болшинство, не по препоръките на познатите си, а по личното си дете и неговите благоприятни условия.

Изпълнява освен забавните задания, само че и скучните

Детето е готово за учебно заведение, в случай че може да извършва освен забавните задания, само че и скучните, рутинните, като да вземем за пример да написа идентични ченгелчета до края на реда.

В обичайното учебно заведение работи най-вече елементарното предписание: " Искам не желая – пиша и мълча ". Звучи грубовато, изрично, само че до момента не съм срещала преподавател в обичайно учебно заведение, който ще каже: " Ако не желаете, можете въобще да не пишете ".

Детето се учи да прави това, което тъкмо в този момент не желае, само че би трябвало. Впрочем, това е нужен за живота табиет. На възрастните прекомерно постоянно им се постанова да вършат неща, които не желаят, само че би трябвало.

Инфо: www.highviewart.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР